Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

TAINIA
Ο Ρωμαίος και Ιουλιέτα είναι μια  αμερικανική  ρομαντική ταινία δράματος  του  Ουίλιαμ Σαίξπηρ το 1996. Ήταν σε σκηνοθεσία του Baz Luhrmann. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Leonardo Di Caprio και Claire Danes στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η ταινία είναι ένας  εκσυγχρονισμός του έργου του Σαίξπηρ. Ενώ διατηρεί την αρχή  του σαιξπηρικού διάλογο, οι Μοντέγοι και οι Καπουλέτοι εκπροσωπούνται ως αντιμαχόμενες αυτοκρατορίες της μαφίας (με νόμιμες επιχειρηματικά μέτωπα) και τα σπαθιά αντικαθίστανται με όπλα (με εμπορικές ονομασίες, όπως "Στιλέτο" και "Sword").

Μερικά από τα ονόματα των χαρακτήρων έχουν επίσης αλλάξει. Στον  Λόρδο, τη Λαίδη  Montague τον Λόρδο και τη  Λαίδη Capulet δίνονται πρώτα ονόματα (σε αντίθεση με την αρχική του Σαίξπηρ, όπου για πρώτη φορά τα ονόματά τους δεν αναφέρονται), Friar Lawrence γίνεται ο Πατήρ Λόρενς, και ο Πρίγκιπας Escalus μετονομάζεται Captain Πρίγκιπα. Επίσης, δεν υπάρχει Friar John, ο οποίος ήταν στο αρχικό παιχνίδι. Επίσης, κάποιοι χαρακτήρες έχουν αλλάξει από μια οικογένεια με τους λοιπούς στο πρωτότυπο, Γρηγορίου και Σαμψών είναι Καπουλέτοι, αλλά στην ταινία, είναι Μοντέγοι. (Abra και Petruchio, αντίθετα, μετακινούνται από το Montague στην οικογένεια των Καπουλέτων.)



Επιπλέον, είναι μερικές λεπτομέρειες που μετατοπίστηκαν, κυρίως κοντά στο τέλος.Στο φανταστικό "Verona Beach», οι Καπουλέτοι και οι Μοντέγοι είναι αψίδα-ανταγωνιστές. [3] Η εχθρότητα της παλαιότερης γενιάς-Fulgencio και την Gloria Καπουλέτων και ο Τεντ και η Caroline Montague-γίνεται αισθητή από τους νεότερους συγγενείς τους. Μια συμπλοκή μεταξύ των αγοριών Montague με επικεφαλής τον Benvolio, ξάδελφος του Romeo, και τα αγόρια Capulet με επικεφαλής τον Tybalt, ξάδελφος της Ιουλιέτας, δημιουργεί χάος στην πόλη. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο καπετάνιος Πρίγκιπας , επιπλήττει τις οικογένειες, προειδοποιώντας τους ότι αν συνεχιστεί αυτή η ανάρμοστη συμπεριφορά, θα καταβάλει τη κατάπτωση της ειρήνης.

Ο Benvolio συναντιέται με τον Romeo σε μια παραλία. Ενώ παίζετε ένα παιχνίδι  της ομάδας μαθαίνουν για το πάρτυ που γίνεται από τους Καπουλέτους εκείνο το βράδυ και αποφασίζουν να πάνε.Ο  Ρωμαίος συμφωνεί να πάει μόνο  αν βρίσκεται εκεί και η Ιουλιέτα.

Τα αγόρια Montague συναντούν  το φίλοςτους, Mercutio, ο οποίος διαθέτει εισιτήρια για το πάρτυ των Καπουλέτων.  Ο Ρωμαίος  παίρνει την  έκσταση που του έδωσε ο  Mercutio  και προχωρούν στο αρχοντικό των Καπουλέτων. Οι επιδράσεις του φαρμάκου και το πάρτυ  συντρίψαν τον  Ρωμαίο, ο οποίος πηγαίνει στην τουαλέτα. Θαυμάζοντας ένα ενυδρείο, ο ίδιος και η Ιουλιέτα βλέπουν ο ένας τον άλλο και πέφτουν αμέσως στην αγάπη.  Ο Tybalt είδε την κίνηση του Romeo και απείλησε ότι θα  τον σκοτώσει για την εισβολή στο σπίτι της οικογένειάς του, αλλά ο Φουλχένσιο τον σταματά.

 Ο Ρωμαίος και  η Ιουλιέτα μπαίνουν  σε ένα ασανσέρ και φιλιούνται. Η παραμάνα  είδε την κίνηση τους όταν οι πόρτες άνοιξαν και   αποκαλύπτει  ότι ο Ρωμαίος είναι ένας Mοντεγκος. Ταυτόχρονα,  οΡωμαίος συνειδητοποιεί ότι η Ιουλιέτα είναι μια Capulet.  Ο Mercutio παίρνει τον  Romeo από το πάρτυ , αλλά γλιστρά πίσω στο αρχοντικό, κρύβετε κάτω από το μπαλκόνι της Ιουλιέτας.  Η Ιουλιέτα αναδύεται στην αυλή και διακηρύσσει την αγάπη της γι 'αυτόν .  Η Ιουλιέτα τον προειδοποιεί ότι διακινδυνεύει τη ζωή του, αλλά ο Ρωμαίος  της λέει ότι δεν τον νοιάζει αν συλληφθεί. Γνωρίζοντας ότι η  παραμάνα  ψάχνει για εκείνη,  η Ιουλιέτα του λέει ότι θα τον αρραβωνιαστει.  Ο Ρωμαίος  επισκέπτεται τον  Πατήρ Λόρενς, λέγοντάς του ότι θέλει να παντρευτεί  την Ιουλιέτα. Ο ίδιος συμφωνεί να παντρεψει το ζευγάρι με την ελπίδα ότι ο γάμος τους θα συμβάλει στη μείωση των εντάσεων μεταξύ των οικογενειών.

 Ο Tybalt συναντά τον  Mercutio ακριβώς όταν φτάνει  ο Ρωμαίος. Ο Ρωμαίος προσπαθεί να κάνει ειρήνη, αλλά  ο Tybalt του επιτίθεται.  Ο Mercutio παρεμβαίνει και κτυπά τον  Tybalt.  Ο Tybalt τραυματίζει  θανάσιμα  τον  Mercutio με ένα θραύσμα γυαλιού.  Ο  Mercutio δίνει   κατάρες τόσο για τους  Μοντέγους όσο  και για τους  Καπουλέτους  πριν πεθάνει στην αγκαλιά του Romeo. Εξοργισμένος,  Ο Romeo κυνηγά τον Tybalt.
 O Captain πρίγκιπας εξορίζει τον  Romeo από την πόλη.  Ο Romeo κρύβεται  στον Πατέρα Lawrence, ο οποίος αντιμετωπίζει τους τραυματισμούς του  Romeo και λέει ότι, μετά από λίγο καιρό θα βοηθήσει  τον Ρωμαίος να επιστρέψει  στην πόλη και να συμφιλιωθεί με την οικογένεια και τους φίλους του. Η νοσοκόμα λέει στον Ρωμαίο ότι η  Ιουλιέτα περιμένει γι 'αυτόν. Όταν ο  Romeo ανεβαίνει πάνω από το μπαλκόνι της   Ιουλιέτας ανακοινωνει το γάμο τους.  Ο Fulgencio αποφασίζει  η Ιουλιέτα να  παντρευτεί τον  Παρις, τον γιο του κυβερνήτη.

Το επόμενο πρωί, Romeo διαφεύγει καθώς η  μητέρα της Ιουλιέτας της λέει ότι η οικογένεια έχει υποσχεθεί ότι θα παντρευτεί τον  Παρίς. Εκείνη αρνείται να παντρευτεί, οπότε ο πατέρας της απειλεί να την αποκηρύξει. Η μητέρα και νοσοκόμα επιμένουν ότι θα ήταν προς το συμφέρον της να παντρευτεί  τον Παρίς.  Η Ιουλέτα επισκέπτετε τον Πατήρ Λόρενς, παρακαλώντας τον να την βοηθήσει και απειλεί να αυτοκτονήσει. Ο ιερέας που προτείνει ένα  ψεύτικο  θάνατο  και να  τη βάλει στο θησαυροφυλάκιο των Καπουλέτων και  να ξυπνήσει 24 ώρες αργότερα. . Εκείνος της δίνει το φίλτρο που μιμείται το θάνατο. Μετά λέγοντας καληνύχτα στη μητέρα της, η Ιουλιέτα πίνει το φίλτρο. Το επόμενο πρωί είναι  νεκρή , και  την τοποθετούν  στο θησαυροφυλάκιο. Ο  Βαλτάσαρ, ένα από τα ξαδέρφια του  Romeo , μαθαίνει ότι η Ιουλιέτα είναι νεκρή  και λέει  στον Romeo την κακή είδηση. Ο Romeo επιστρέφει στην Βερόνα, όπου αγοράζει δηλητήριο. Έτσι  ο ίδιος πηγαίνει στην εκκλησία, ο καπετάνιος Πρίγκιπας ανακαλύπτει ότι είναι πίσω, και προσπαθεί να τον συλλάβει, χωρίς επιτυχία.  Ο Πατέρας Lawrence μαθαίνει ότι ο Ρωμαίος δεν έχει καμία ιδέα  ότι η Ιουλιέτα είναι ζωντανή. Ο  Romeo εισέρχεται στην εκκλησία όπου η   Ιουλιέτα βρίσκεται . Αυτή ξυπνάει όταν ο  Ρωμαίος παίρνει το δηλητήριο. Αφού πεθάνει, Ιουλιέτα παίρνει το όπλο του Romeo και πυροβολεί τον εαυτό της στο κεφάλι, και  πεθαίνουν αμέσως. Οι δύο εραστές  βρίσκονται ο ένας  στην αγκαλιά του άλλου.  Ο Πρίγκιπας καταδικάζει και τις δύο οικογένειες, των οποίων οι διενέξεις οδήγησαν σε τέτοια τραγωδία, και οι ιατροδικαστές αφαιρούν τα σώματα των νέων.

by Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου